Voorkom wateroverlast

Laat meer water de grond in

De zomer van 2021 was een natte zomer. Door de klimaatverandering is de kans groot dat we de komende jaren hele droge of hele natte zomers krijgen.

Ondertussen weten we wel wat we moeten doen bij droogte in de tuin; in één keer veel water geven! En zorg er ook voor dat de aarde niet open en bloot ligt door bijvoorbeeld bodembedekkers in te zetten. Maar wat doen we als het zo nat is?

Wij delen een aantal tips om wateroverlast in jouw tuin tot een minimum te beperken:

Tip 1 – Bodembedekkers; zet je tuin vol planten

Bodembedekkers helpen niet alleen bij het nat houden van de tuin. Als je tuin goed vol staat en de wortels van de bodembedekkers of andere plekken overal de grond innemen, loopt het water makkelijker weg. Hoe volwassener de planten, heesters of bomen, hoe makkelijker het water wegloopt.

Tip 2 – Maak van je dak een groen dak

Kies voor een sedumdak. Wist je dat een groen dak tussen de 15 tot 100 liter water per vierkante meter vasthoudt? Dat is heel veel. Daarnaast is een groen dak ook goed voor de biodiversiteit en biedt het schuilplekken en voedsel voor verschillende insecten.

Tip 3 – Kies met elkaar voor een geveltuin

Straten in steden waar weinig stukjes groen te vinden zijn, hebben een grotere kans om te overstromen wanneer de riolering geen water meer opneemt. Een oplossing hiervoor is de geveltuin. Jij in je eentje gaat het verschil niet maken. Maar wanneer je de halve straat meekrijgt, heeft het wel degelijk effect. Daarnaast ziet het er ook nog eens heel gezellig uit en krijg je in de zomer veel insecten op bezoek.

Tip 4 – Behoud de volwassen bomen

Volwassen bomen gebruiken zeker 200 liter water per dag in de zomer. Dat is een flinke hoeveelheid water. Als je nu een boompje plant, duurt het even voordat hij 200 liter water opneemt. Maar door grote bomen te laten staan en eventueel nieuwe te planten voorkom jij wateroverlast in de toekomst. En als je dan mag kiezen wat voor boom er komt, kies dan voor een walnoot, appel, peer, kers of vijg. Daar genieten mens, dier en milieu samen van.

Tip 5 – Vijver

Heb jij een vijver of wil je een vijver in de tuin? Zorg dan dat de vijver iets lager ligt dan de rest van de tuin. Het water loopt dan op natuurlijke wijze de vijver in. Overdrijf het niet; als de goudvissen tijdens een flinke regenbui tot aan de achterdeur drijven, gaat er iets niet goed.

Vakkundige vertaling van het tuinontwerp

Na de ontwerpfase gaan we verder met de uitvoering van het tuinontwerp. Het is mogelijk voorbereidende werkzaamheden zelf uit te voeren, of alles uit handen te geven. Wij leggen de tuin vakkundig aan, in nauwe samenwerking met de klant. Goede bedrijfsvoering, inzet van vakkundig personeel, duidelijke afspraken en een hoge mate van service zijn hiermee verzekerd.

Naast de aanleg van complete tuinen, kun je bij Van Nieuwland Tuinen ook terecht voor het aanpassen en opknappen van jouw tuin. Vaak gaat dit om kleinere werkzaamheden waar geen ontwerp voor nodig is. Denk hierbij aan het plaatsen van tuinafscheidingen, aanleg van beplanting, vernieuwen van het gazon, vijveraanleg en boomverzorging. Wij komen graag bij je langs om de werkzaamheden te bespreken.

Van begin tot eind

Het tuinplan uitvoeren

Ons vakkundige team gaat aan de slag met jouw tuinplan.

7

Communicatie staat voorop

Wij houden nauwe samenwerking met de klant, zodat de tuin helemaal naar wens is.

7

Renovatie

Wij renoveren ook bestaande tuinen, naast de aanleg van nieuwe tuinen.

7

Maak een afspraak in jouw tuin!

Duurzaam

100% op maat

Vrijblijvende offerte