Herfsttips

Herfsttips voor een levende tuin

Vallende bladeren, herfstkleuren in de tuin, kastanjes en nog veel meer. De tuin in de herfst is prachtig!

De temperaturen zakken wel snel waardoor in de tuin werken niet altijd vanzelfsprekend is deze periode.
Wij delen hierbij een paar tips om de levende tuin in de herfst zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Tip 1 – Laat de natuur zijn gang gaan
De bladeren vallen langzamerhand naar beneden, maar haal deze niet weg. Verplaats de bladeren naar een hoekje in de tuin waar ze de rest van de winter liggen. Door de bladeren te laten liggen, geef je dieren een schuilplek en creëer je voeding voor de bodem. Hoe minder we het het bodemleven storen, hoe beter.

Tip 2 – Nieuwe planten voor in de tuin
De tijd om nieuwe planten in de tuin te zetten is aangebroken. Als je voor een levende tuin gaat, denk dan eens aan inheemse planten. Dit zijn planten die van nature in Nederland aanwezig zijn. Insecten weten precies wat ze van deze planten kunnen verwachten en wat ze eraan hebben. De Nederlandse bij heeft veel liever een meidoorn dan een bougainvillea.

Wil je deze winter nog genieten van mooie bloeiende beplanting? Kies dan voor een toverhazelaar, winterjasmijn, gaultheria, helleborus, winterviool of de papierstruik. De helleborus is een redder in nood voor de eerste hommels die uitvliegen in het vroege voorjaar!

Tip 3 – Meubels opbergen en nalopen
Het is duurzamer om eenmalig een product te kopen en het daarna goed te verzorgen dan elke keer weer wat nieuws te kopen. Dat geldt ook voor je tuinmeubels. Gebruik jij je tuinmeubels helemaal niet? Overweeg dan om ze ergens op te bergen, als je daar de ruimte voor hebt. De wintermaanden zijn vaak nat, koud en guur en dat zijn nou precies de weersomstandigheden waardoor tuinmeubels minder lang mee gaan. Controleer eerst even of je meubels nog intact zijn, voordat je ze opbergt. In de winter repareer je ze namelijk makkelijk zonder dat je ze mist.

Lak en beits zijn niet goed voor het milieu. Een meer natuurlijke optie voor het onderhouden van je tuinmeubels is lijnzaadolie. Je smeert de meubel in tot het hout het niet meer opneemt, daarna ga je er met een oude doek overheen. Dit herhaal je elke keer wanneer je ziet dat het hout minder mooi oogt.

Tip 4 – Zaden verzamelen
Wist je dat je veel zaden kunt verzamelen om ze het jaar daarna weer te zaaien? Er zijn enkele planten waarbij het vrijwel altijd goed gaat. Dat zijn bijvoorbeeld borage en dille. Wanneer je de zaden verzamelt, let dan op wat één en tweejarigen planten zijn. Vingerhoedskruid, monnikskap en lupine vormen het eerste jaar enkel een beetje groen. Het is een grote teleurstelling als je wacht op die mooie bloem die maar niet komt. En sommige zaden, zoals de eerder genoemde monnikskap, hebben maar een korte kriemkracht. Blijf proberen!

Tip 5 – Tijd voor hard werk is nu
Wil je iets anders met de tuin? Pak nu je kans! In de zomer zijn de temperaturen vaak te hoog waardoor je niet lekker aan de slag kunt. Nu zijn de temperaturen prima voor hard werk! Plaats een regenton, zet de moestuinbak in elkaar, maak een vijver of timmer een vogelhuisje. Kom in actie voor een levende tuin, nu het niet te koud en niet te warm is.

 

Maak een afspraak in uw tuin!

Duurzaam

100% op maat

Vrijblijvende offerte