Help tuindieren de winter door 

Hoe maak je jouw tuin diervriendelijk tijdens de wintermaanden? 

In de winter zie je veel minder dieren in de tuin. Dit betekent niet dat ze er niet zijn; ze zijn juist hard bezig met overleven. Er is minder voedsel en heel veel natuurlijke schuilplekken zijn weggehaald door de mens.

Nu redden veel dieren het prima zonder onze hulp maar dit verschilt per tuin en dier. We moeten voorkomen dat dieren afhankelijk worden van wat we te bieden hebben. Hierdoor gaan ze zelf niet meer op zoek naar eten. Dit doe je door alleen bij te voeren wanneer de weersomstandigheden echt heel streng zijn. Waar we wel mee kunnen helpen, is het creëren van schuilplekken voor deze dieren:

  1. Laat spleten, gaten, nissen en kieren in de muur open. Hier schuilen insecten en vleermuizen in.
  2. Dode boom of een tak uit de boom in de tuin? Laat deze staan of liggen. In dood hout komt heel veel leven voor en ook biedt dit de perfecte schuilplaats voor veel dieren.
  3. Zaaddozen van planten zoals akelei, papaver en hibiscus bieden een mooie schuilplaats voor veel insecten.
  4. Een rommelige tuin biedt schuilplaatsen voor allerlei dieren en insecten. Laat een paar stenen liggen, gooi snoeiafval ergens achterin een hoekje in de tuin, laat de bladeren liggen… en ga zo maar door!
  5. Vijver in de tuin? Zorg dat er een gat in het eventuele ijs aanwezig is zodat vogels kunnen drinken, andere dieren maken hier ook graag gebruik van.
  6. Ook voor de vijver: plaats een loopplankje in de vijver. Als er dan bijvoorbeeld een egel in valt kan hij er nog makkelijk uit.

 

Maak een afspraak in uw tuin!

Duurzaam

100% op maat

Vrijblijvende offerte